Jump to content

Sign in to follow this  
canoebrain

Mograph Fracture breaks materials

Recommended Posts

Does anyone know why applying fracture might be breaking the textures on my object - and/or even better - how to fix it? The object has a bunch of selection tags on it for the different materials. Also, I'm rendering it in redshift (if that might make a difference). I don't have any displacement on anything - just bump. Any help is greatly appreciated. Thanks!

I've included 2 renders to show what's happening, one without the fracture turned on, the other with.

 

shoe-w-fracture0128.jpg

shoe-no-fracture0128.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

How were the laces made, and how is that material applied to that object ? I suspect it will need to be nailed down into UV's before it can work with Fracture.

 

CBR

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • Topic Author
  • @Cerbera Each part of lace is a separate high-poly mesh that's been combined into a single object then combined into the single shoe object. I have the laces as a single polygon selection on the entire shoe object and their material applied to that. The mat is set to UVW mapping projection. Other materials (like on the nike swish that's getting messed up are set to cubic projection as they were getting stretched in UV mode. I tried separating the laces out of the main shoe object, but that didn't do anything. I've been trying to figure out how to bake everything onto to the shoe in redshift - I was thinking that might solve the problem?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    You might be right - alas I am not a RS user so can't help there. But now everyone who is has a much clearer idea of how this was setup...

    I think I might move it to the 3rd Party Renderers section so those guys are more likely to see it...

     

    CBR

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
  • Topic Author
  • @CerberaThat'd be great actually. Thanks! I wasn't exactly sure where to post this one - it's a bit of an odd one.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Is this a file you can share? Or can you at least show us your Fracture settings and RS material nodes?

    I tried to set up a very basic test scene but couldn't get what you're getting.  Are you actually on R17?  I was testing in R20.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
  • Topic Author
  • @natevplas Hi Nate! No, I'm on R20 studio now - sorry, I neglected to update my profile - I just did now. Yes, I can share the actual file. I actually just reduced a version of it to upload and oddly enough, the problem corrected itself! Something else in the scene was causing the problem... dynamics... too much geometry..? Anyhow, I'm just headed out now, but first thing tomorrow I'm going to go through and eliminate stuff one thing at a time to try and pinpoint the problem - Regardless, I will post a version with the problem. If I can't find the problem maybe someone else can, and if I can find the problem, maybe it'll help someone else if they run into it. Thanks!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Ok, great!  Sounds like you'll figure it out, so do let us know what it was!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
  • Topic Author
  • Posted (edited)

    @Cerbera @natevplas Thanks to both of you for trying to help! I really appreciate it! Cerbera, if you hadn't moved this over to a different section natevplas may not have seen it. And, natevplas, if you hadn't asked to see the file, I likely wouldn't have seen the problem (at least not for a while longer I'm sure - I've been scratching my head over this one for a couple of days at least!)

     

    SO - the problem - so stupid - I had a left an extra copy of the shoe model inside the fracture. I usually make copies of stuff before messing around and changing things up too much - turning off the visibility keeps them out of the way - BUT, apparently fracture sees the things inside it even if they're not visible.

     

    If you're having weird problems with fracture (like even the mats rendering out oddly), double-check to make sure you haven't left anything extra inside it. 

     

     

    shoe-w-fracture0128.jpg

    shoe-no-fracture0128.jpg

     

    P.S. If you're interested - the shoe model is by M aciek PtaszynskiI, and you can get it from here  - https://www.behance.net/gallery/6410899/Nike-Air-Max-1-Premium

    Edited by canoebrain
    added resource info for shoe model

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Lols. It's nice when it's something simple isn't it :boom: And thanks for posting your findings !

     

    But there is another lesson here. If we'd had a screenie of the Object Manager in the original post I'd suspect we'd have been all over that :)

     

    CBR

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
  • Topic Author
  • @Cerbera True! I didn't think to do that this time, but will try to remember the next.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Great!  That's a nice model to work with, and your materials are looking sweet.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Reply to this topic...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

    Sign in to follow this  

    • Recently Browsing   0 members

      No registered users viewing this page.

    Latest Topics

    Latest Comments

    ×
    ×
    • Create New...