Jump to content

Sign in to follow this  
Jennifer

Alpha not working in OBJ

Recommended Posts

Hey guys. 

 

I'm trying to import OBJ file and Choose .MTL on the import dialog, however when activating alpha channel (with the texture present) it doesn't seem to work. Can anyone help?

 

Link to download the project: https://we.tl/t-zmRrXoZOq5

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Topic Author
  • Forgot to attach screenshot, oops

    Screenshot_2019-10-02_at_15_47_16.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    The problem is not the alpha - it's that none of the leaves have been UV mapped - indeed there is no UV map for this entire object !

     

    So assigning a material to the the leaf selections certainly won't work if you try and use a Standard Projection, but in this case it still won't even if you use UV mapping, which is what that should be set to if the UVs were setup properly. I guess this is because obj files don't come in with UV maps, but in this case its a fatal flaw in this plan, and unless you have this model in its pre-obj state you cannot use those textures on this model without a lot of effort that is so painstaking as to be utterly impractical. You'd literally be faster doing new leaves yourself from scratch.

     

    CBR

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    You don't have a UVW tag assigned to the object, and your leaves are projected as flat. If you set the length to 0.01 on the U and V you'll start to see the issue. he model is really really small too.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
  • Topic Author
  • 36 minutes ago, Cerbera said:

    The problem is not the alpha - it's that none of the leaves have been UV mapped - indeed there is no UV map for this entire object !

     

    So assigning a material to the the leaf selections certainly won't work if you try and use a Standard Projection, but in this case it still won't even if you use UV mapping, which is what that should be set to if the UVs were setup properly. I guess this is because obj files don't come in with UV maps, but in this case its a fatal flaw in this plan, and unless you have this model in its pre-obj state you cannot use those textures on this model without a lot of effort that is so painstaking as to be utterly impractical. You'd literally be faster doing new leaves yourself from scratch.

     

    CBR

    Riiiiighhhtttt. I see now, well seems as there is no use of this OBJ whatsoever then. Thank a lot for the prompt answer!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    25 minutes ago, Jennifer said:

    Riiiiighhhtttt. I see now, well seems as there is no use of this OBJ whatsoever then. Thank a lot for the prompt answer!

     

    Indeedy 😕 Try and get .fbx versions of stuff if you can - much higher chance of materials working in those.

    Maybe that tree isn't entirely useless though. The branches seem OK ! Could you not make some poly selections out of those and clone some new leaves on to them ? That way you COULD use your existing texture files, but applied to the leaf models you make children of your cloner !

     

    CBR

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Actually, we can possibly do a bit better than that. I am just figuring out a way to collapse those leaves to single polys, and if I can, then we can clone new leaves directly on top of them !

     

    CBR

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Yes !!! 🙂 Found a way to clone onto each original leaf ! The key there is to add 7 nulls into the cloner to make it only do a leaf clone every 8 polys - that way, cloning onto polygon centres we get 1 clone per 8 poly leaf.

     

    image.thumb.png.199784adf6e3c224847164a823b5c10e.png

     

    Update: And now with restored bend modifiers, axes placements and whatnot. This is pretty close...

     

    alpha_working.c4d

     

    CBR

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
  • Topic Author
  • Wow! Thanks for the effort dude! That's the reason I love C4Dcafe - people are always here to help. 🙂

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Reply to this topic...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

    Sign in to follow this  

    • Recently Browsing   0 members

      No registered users viewing this page.

    ×
    ×
    • Create New...