Jump to content
FLima

Interactive Render Region showing black

Recommended Posts

So, since I've worked mostly with Cell shading and pixelated workflow, no anti-aliasing and on standard render.
I changed my workflow to now use node materials, since I can control a lot better how the shadows and the cell shading behaves.
But of course, I rely completely on the Interactive Render Region to preview what I am doing..  and before, it was already a bit too slow for this tests.

but now, sometimes it doesnt show anything at all 😞 I have to keep spinning the camera or move some elements to finally get a preview on what the material looks like?
Is there anything I can do to prevent this? Are there any known issues when using node materials and the interactive render region? 
Thanks in advance!
 

ProblemIPR_01.PNG

ProblemIPR_02.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Topic Author
  • Just as a reference, this is what the main asset, that produces the cel shading effect, looks like:
    I've just tested all the other materials, and the Interactive render Region behaves normally... 

    image.thumb.png.b7399b7d9c1ae95545da063698e56b49.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    One thing you can do is to report this to Maxon or uploading the scene here so we can investigate! 🙂


    | MAXON Quality Assurance Specialist | 3D Asset Creatior | C4D Cafe Manager | Gamer in Heart | :compEnjoy:

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
  • Topic Author
  • 12 minutes ago, Igor said:

    One thing you can do is to report this to MAXON or uploading the scene here so we can investigate! 🙂

    1. Ah, thanks Igor, here it is the scene 🙂
      Thanks in advance!

    SamPorterBridges_DS.c4d

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Well, first thing I noticed is that you didnt upload the same scene, then I noticed, in the scene you uploaded, Node materials are not set correctly. As soon as I set up Node a bit different, I start to see render.


    | MAXON Quality Assurance Specialist | 3D Asset Creatior | C4D Cafe Manager | Gamer in Heart | :compEnjoy:

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
  • Topic Author
  • 5 minutes ago, Igor said:

    Well, first thing I noticed is that you didnt upload the same scene, then I noticed, in the scene you uploaded, Node materials are not set correctly. As soon as I set up Node a bit different, I start to see render.

    The original scene was 25 mb and here it wont allow me to upload more than 2.5 or 3mb? i dont remember the limit I got prompted.
    Can you tell me how the nodes were set incorrectly? If there was any red flags on it that I can replicate, or avoid? 
    I just followed through one of the tutorials on how to recreate cell shading inside nodes, and adapted with colour mix and gradients to produce coloured results, but if you could tell me what thing I should avoid, I can try to see and adapt here. Because Im not sure what Im doing wrong.. logically speaking and based on other node renders, this is what I imagined the node flow would be.

    Thanks Igor!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Google Drive, Dropbox or Wetransfer are valid if you need to share bigger things. 🙂

    Well if you want Cell render, then you need Cel Render from Effects menu in render settings! Maybe I am missing something, can you share a link of the tutorial so I can see what exactly you want to achomplish!?


    | MAXON Quality Assurance Specialist | 3D Asset Creatior | C4D Cafe Manager | Gamer in Heart | :compEnjoy:

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
  • Topic Author
  • 3 minutes ago, Igor said:

    Google Drive, Dropbox or Wetransfer are valid if you need to share bigger things. 🙂

    Well if you want Cell render, then you need Cel Render from Effects menu in render settings! Maybe I am missing something, can you share a link of the tutorial so I can see what exactly you want to achomplish!?

    For sure, this is the link of the tutorial made by Jonas Pilz, on how to achieve cell shading.


    The cell shading I want to accomplish I want to have more control on the shadows and gradient steps, a bit difficult to explain but the cell render and the sketch and toon are not specific enough for what I need. I used to use the norrmal materials with cel shader in luminance channel, and copy that channel using xpresso to all other materials I needed afterwards, but itwas a bit cumbersome and I thought that Node materials would be a god sent to organize in big scenes hehe! 
    But, I wanted to know, if possible,  what Im doing wrong with the scene/nodes 😞
    Maybe I should go back to my initial/old method and give up on nodes? 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    From what I am seeing now is that you are not using correct Node, you should use Light node, make a search trough search commander in Nodes Manager and you should be fine once you connect this node to Emission input! Try!!! 🙂


    | MAXON Quality Assurance Specialist | 3D Asset Creatior | C4D Cafe Manager | Gamer in Heart | :compEnjoy:

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
  • Topic Author
  • 6 minutes ago, Igor said:

    From what I am seeing now is that you are not using correct Node, you should use Light node, make a search trough search commander in Nodes Manager and you should be fine once you connect this node to Emission input! Try!!! 🙂

    Thanks, I will try that Igor.
    About the Light Node, is the one I am using, but it is inside the asset that is being linked in between the colour node and the final result. Not sure if the asset appears in the file I sent you, but if you look inside, it is the light node I am using. 

    But I think I will give up for now on this, since I cant figure out what is happening.
    Thanks Igor

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Reply to this topic...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


    • Recently Browsing   0 members

      No registered users viewing this page.

    ×
    ×
    • Create New...