Jump to content

Sign in to follow this  
MsBe

Black Triangles / pixels in Render

Recommended Posts

Hello everyone, 

 

I´m quite new to C4D and browsing this forum already helped me with a lot of stuff. Now I have a problem that I couldn´t find in any previous forum posts: I created a character with DAZ3D and imported it as obj file to C4D. After some try and error I was able to import it correctly, however when I import it to my existing scene and render it with the physical render (need depth of field and don´t really get the effect in standard render with DOF checked) I get this problem that everything in the scene renders fine except the imported character. The skin and also the clothes of the character get those weird black triangles, it looks as if I set the quality to super low, but actually I am rendering in 4K. I already tired to re-assign all the materials to the face/clothes etc., but the effect stays. Does anybody have a clue why this happens? I think it´s a problem of the imported obj file from DAZ3D, but this doesn´t happen when i render it with the standard render engine. 

 

Attached a picture of the render and a screenshot of my render settings. 

 

Hope anybody can help, this is for my master thesis and I have like 20 scenes like this to render (with people/characters) so I´m kinda desperate. 

 

Thanks in advance!

 

Rebecca

Screenshot 2020-02-19 08.18.17.png

Screenshot 2020-02-19 08.18.36.png

Screenshot 2020-02-19 08.19.51.png

Edited by Cerbera
Retitled for accuracy / later search use

Share this post


Link to post
  • Topic Author
  • okay, so I ran some more test renders and it looks like it is not the problem of physical/standard render engine but more of the ambient occlusion. i switched off AO and GI and the result is (of course) pretty unrealistic but correct (fist picture). when i turn GI back on it gets better (second picture), but still not 100% fine. I attached the AO settings in the render settings as well (those are the default settings, it always worked fine for me so far) , anybody can help? I would really like to render with AO as it gets a better result, but I need to get rid of the balck triangles. 

    Screenshot 2020-02-19 08.42.58.png

    Screenshot 2020-02-19 08.54.14.png

    Screenshot 2020-02-19 08.55.42.png

    Share this post


    Link to post

    Hi Rebecca

     

    We don't have the scene file, so we can't be sure if this is what is causing your particular problem, but you don't have 'Evaluate Transparency' activated in AO, which you would need for that to work properly because of the transparent elements (the glass) in the scene...

     

    But you also shouldn't need AO if you are using GI, which already provides it (if set up properly) !

     

    You should also know that Hair was designed / optimised for, and looks a lot better in Standard Renderer, although admittedly the difference here would be quite minimal especially if the hair is mostly in silhouette... 

     

    CBR

    Share this post


    Link to post
  • Topic Author
  • ohhhh, THANK YOU! I checked the materials of the imported character and for some reason they all have transparency turned on. (nothing changes when i uncheck it), so it might have been that problem. also added subdvision surfaces to all the polygons of the character as i figured the black triangles could come from a low poly surface/object. should work now, I´ll run another test render 

     

    Share this post


    Link to post

    You're welcome. Btw - please update your profile to show the correct version - as Prime doesn't have GI or Hair, it can't be that, can it ?!

     

    CBR

    Share this post


    Link to post
  • Topic Author
  • will do that. i have an educationals license, it doesn´t say anything about what sort of c4d it is, just the version (20.059)

    Share this post


    Link to post

    You have the Studio version. How's your render looking now ?

     

    CBR

    Share this post


    Link to post
  • Topic Author
  • much much better! It seems that it was a combination of low poly object and this evaluate transparency thing in AO. (I left the low poly on parts of the dress on purpose to see if it makes a difference). Again, thanks a bunch! It is always the small things that make a big impact (you forget to check/uncheck one single option and end up searching for the problem for hours haha) 

    Screenshot 2020-02-19 10.05.41.png

    Share this post


    Link to post

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Reply to this topic...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

    Sign in to follow this  

    • Recently Browsing   0 members

      No registered users viewing this page.

    ×
    ×
    • Create New...